1 2 3 4 5

Waterkracht

Waterkracht is de naam voor energie die wordt ontleend aan water, door gebruik te maken van een hoogteverschil of de stroomsnelheid van water.

Witteveen+Bos telt ruim 130 specialisten die reeds vele jaren toonaangevend zijn in de diverse facetten van de gehele waterketen en het gehele watersysteem. Witteveen+Bos heeft veel ervaring en deskundigheid van waterkrachtcentrales, met name op het gebied van geotechniek, hydraulica en onderhoudsmanagement.

Witteveen+Bos heeft ervaring met het ontwikkelen van kunstwerken voor peilbeheer, die zijn aangepast aan het natuurlijk gedrag van de vissen. Een voorbeeld hiervan is een visvriendelijk vijzelgemaal annex -turbine. De buisvijzel hiervan kan worden ingezet als gemaal en turbine. Met name bij locaties waar afwisselend water wordt ingelaten en uitgepompt, biedt dit kansen om energie op te wekken met peilbeheer. Wij hebben een handige rekentool ontwikkeld om de haalbaarheid van energie opwekking in dit soort situaties snel inzichtelijk te kunnen maken.

Wij houden ons onder meer bezig met:

  • gerelateerde werkzaamheden bij grote stuwdammen: geotechnisch onderzoek, funderingen, sedimentatie, boren van schachten, social & environmental impact assessments
  • advies over kleinere stuwdammen, (rivier)waterkrachtcentrales en getijdencentrales
  • projectmanagement
  • Asset management: onderhoud/renovatie oudere faciliteiten
  • visveilige vijzelturbines
  • koppelen van andere duurzame energiebronnen aan pumped storage